Kruh

Nekaj kratkih navodil za uspešno peko:
– vse sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo, ni pa nujno, vendar potem izdelki počasneje vzhajajo
– sol naj nikoli ne pride v neposreden stik s kvasom
– vedno uporabljamo tople tekočine za pripravo testa
– testa vedno mesimo po DIREKTNI MODI; to pomeni, da v mlačni tekočini raztopimo kvas, nato dodamo vse ostale sestavine in ročno ali strojno zgnetemo test
– strojna mesitev je boljša, ker pride do kvalitetnejše in enakomernejše povezave moke in tekočine
– sveže zgneteno testo naj po gnetenju vzhaja na dvojno količino
– rozine pred uporabo prevremo v malo vode in dobro odcedimo
– oblikovane izdelke pokrivamo s folijo, da se nam le-ti ne izsušijo
– oblikovani izdelki morajo pred peko vzhajati vsaj na dvojno količino
– velike testene izdelke je potrebno pred peko prebosti z leseno iglo do dna, da lahko izhaja odvečna vlaga in zrak
– na dno ogrete pečice postavimo lonček z vrelo vodo, ki med peko izpareva in zagotavlja potrebno vlago za oblikovanje kvalitetne skorjice
– pečene izdelke pustimo nekaj minut v modelu, nato jih zvrnemo iz modelov, oziroma jih vzamemo iz pekačev in ohladimo na rešetki ali prtu
– nadevi morajo biti lepo mazavi vendar ne premokri
– nadeva naj bo za 80% teže testa, izjemoma več

Osnovni recept za kruh
Sestavine:
1 kg moke SCHAR (mix b)
1l tekočine (pol mleka in pol vode, lahko samo voda)
čajna žlička sladkorja
malo soli
kocka kvasa (42g)
malo olja

Postopek:
V posodo damo moko, na sredini razdrobimo kvas, ob rob posode pa damo sladkor in sol. Na kvas damo tekočino in z električnim mešalnikom ali na roke pregnetemo testo. Dodamo malo olja in gnetemo do kraja. Testo vzhajamo do dvakratne velikosti.
Iz vzhajanega testa lahko pripravimo:
žemlje, sirove štručke, pico, pletenke, kruh, skutino potico, ocvirkovko, zeliščne štručke itd..

 

 

Recept je prispevala Majda Jurše

Top
Življenje brez glutena