2011 – 2015

by Dušan

2011

4. marec
6. skupščina je bila v jedilnici OŠ Drska. Ob zaključku skupščine so člani bolniki prejeli tradicionalne humanitarne pakete. Deležni smo bili tudi dveh predstavitev proizvodov Shar s strani zastopnice podjetja Prem, d.o.o. in lastnika podjetja Lincer, ki dostavlja na naš konec svoje izdelke vsak prvi četrtek.

7. april
Na Šolskem centru Novo mesto nam je predaval doc. dr. Roka Orla, dr.med., predstojnika kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko KC v Ljubljani z naslovom predavanja »CELIAKIJA DANES«. Udeležencev predavanja je bilo 24.

5. maj
Na OŠ Drska smo izvedli kuharski tečaj z naslovom »Kako se zdravimo s hrano«. Pripravljali smo kruh, bombetke, pizze, belokranjsko pogačo in jabolčni zavitek

16. maj
Helena Švajger je s plakatom na hodniku Splošne bolnice NM obeležila mednarodni dan celiakije.

21. maj
Pohod na Ržišče pri Šentjerneju, udeležile so se ga samo 4. članice.

8. junij
Kuharski tečaj za kuharje. Predstavili smo higienska pravila pri pripravi brezglutenskih obrokov. Nadaljevali smo še s praktično pripravo BG izdelkov.

18. junij
Udeležili smo se Bazarja nevladnih organizacij na Novem trgu.

24. november
Kuharski tečaj za člane društva, priprava kruha, mafinov, princes krofkov, božičnega peciva in palačink iz chia semen. S peko smo se zabavali skupaj s kuharjem na OŠ Drska Alešem Škufco. Udeležilo se je 12 članov.

2. december
Tradicionalno Silvestrovanje smo organizirali v Gostišču Loka. Bilo nas je 25.

2012

1. februar
Na sestanku upravnega odbora nam je g. Bojan Škrilec predstavil hitre teste o vsebnosti glutena v posameznem živili. Odločili smo se, da jih ne bomo uporabljali i

12. februar
Izdali smo Celiacinfo, ki ga je pripravil Danijel Brezovar.

15. februar
7. skupščina Društva Celiac smo izvedli na OŠ Drska.

11. april
Na OŠ Jurij Dalmatin v Krškem smo izvedli kuharski tečaj. Darja Brezovar je s člani pripravljala kruh in izdelke iz kvašenega testa, jabolčni zavitek ter princes krofe. Kuharskega tečaja se je udeležilo 15 članov.

18. april
Na Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto sta nam predavala:
prim. dr. Marjeta Sedmak: »VEGETARIJANSKA PREHRANA PRI OTROCIH – STALIŠČE ZDRAVNIŠKE STROKE« in
Evgen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnol.: »PRAKTIČNA NAVODILA ZA PREHRANO NOSEČNIC; DOJEČIH MATER IN OTROK, ČE STRAŠI KLJUB ODSVETOVANJU VZTRAJAJO PRI VEGETARIJANSKI HRANI«
Udeležilo se je 17 poslušalcev.

15. maj
Na hodniku Splošne bolnice NM smo obeležila mednarodni dan celiakije. Helena Švajger je pripravila plakat.

21. september
Udeležili smo se Bazarja NVO na Glavnem trgu. Predstavili smo svoje delovanje z zloženkami, društvenim rolojem in plakati. Za pokušino smo imeli na stojnici brezglutenski kruh in sladice.

20. oktober
Izvedli smo izlet v Belo krajino in pohod po Župančičevi poti (12 km). Ogledali smo si še Muzej rjavega premoga Kanižarica in Krajinski park Lahinja. Brezglutensko kosilo so nam pripravili v Župančičevem hramu. Za vse organizacijske dogovore je poskrbela Helena Švajger.

30. november
Silvestrovanje smo imeli v Hostlu Situla.

2013

14. februar
Na OŠ Mirna smo izvedli kuharsko delavnico za kuharje v vrtcih in šolah. Skupaj z našimi člani se je udeležilo 23 udeležencev delavnice.

1. marec
8. Skupščino smo izvedli v OŠ Drska.

18. april
Na OŠ Drska smo izvedli kuharski tečaj za otroke in mladino. Pri izvedbi nam je pomagal Aleš Škufca.

14. maj
Predaval nam je Evgen Benedik, u.d.i. živ.teh. na temo: »NAVZKRIŽNE KONTAMINACIJE PRI DIETI BREZ GLUTENA«. Udeležilo se je 31 poslušalcev. Ob članih društva so bili tudi kuharji z OŠ in zdravstveni delavci. Po predavanju smo se preizkusili pri izdelavi BG kornetov.

15. maj
Predstavili smo se s stojnico na hodniku Splošne bolnice Novo mesto

25. oktober
Izvedli smo kuharski tečaj na OŠ Toneta Pavčka v Mirni Peči. Pripravili smo si Martinovo pojedino (juha, pečena raca, mlinci, dušeno zelje, ajdova kaša, potica/kostanjeva sladica). Tečaja se nas je udeležilo 15 članov.

13. november
Predaval nam je Jože Lavrinec, viš. med. tehnik na temo: “NI DOVOLJ SAMO BREZGLUTENSKA PREHRANA; BITI MORA TUDI URAVNOTEŽENA”. Predavanje smo organizirali na Šolskem centru Novo mesto. Na predavanju nas je bilo 33.

2014

7. marec
9. Skupščino smo izvedli v jedilnici OŠ Drska. Tokrat smo volili: Goran Makar je prevzel mesto predsednika. Člani upravnega odbora so še Lenka Brezovar, Denise Ćatović, Darja Brezovar, Mojca Bevc, Alenka Škedelj, Lidija Žalec, Brigita Kernc in Damjan Žalec.

16. april
Na OŠ Drska smo pripravljali velikonočne dobrote – brezglutenske potice z različnimi nadevi, šarkelj ter mlečni kruh. Vodenje sta prevzeli Alenka Škedelj in Darja Brezovar.

15. maj
V Splošni bolnici Novo mesto je Helena Švajger organizirala stojnico ob mednarodnem dnevu celiakije.

18. maj
Ob poplavah v Srbiji smo sorodnemu društvu poslali prek Verice Brkić Kesić 12 kg brezglutenske moke kot humanitarna pomoč.

29. maj
Predavala nam je Suzana Kranjc na temo: »GLUTENSKE PASTI V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU Z BREZGLUTENSKO DIETO«. Ob tej priložnosti smo za člane kupili dve knjigi »Celiakija – Življenje brez glutena«.

11. junij
Na Facebooku Lenka Miljan postavi skupino Društva Celiac.

10. september
V OŠ Stopiče smo organizirali kuharski tečaj za kuharje v vrtcih in šolah. Udeležilo se je 28 kuharic in kuhar. Tečaj sta vodili Terezija Jerin in Darja Brezovar.

22. september
Sodelujemo na bazarju NVO na glavnem trgu v Novem mestu.

25. oktober
Odpravili smo se na pohod v okolico Mirne točneje na Debenc. Na vrhu smo se pri koči okrepčali in preizkusili sladice članov. Posebej sta nas presenetila s torto Ljubica in Franci Bartolj. Bilo nas je 28 članov društva.

19. november
Na OŠ Toneta Pavčka v Mirni Peči nas je Suzana Kranjec popeljala skozi zanimive kuharske rešitve.

5. december
Silvestrovanje smo imeli v gostišču Javornik v Rakovniku pri Šentrupertu.

2015

29. januar
Na Šolskem centru Novo mesto nam je predaval asist. dr. Štefan Blazina, dr. med. na temo: »CELIAKIJA IN TEŽAVE S SKLEPI”. Predavanja se udeležilo 21 članov.

6. marec
10. Skupščino smo imeli na OŠ Toneta Pavčka v Mirni Peči

16. april
Predavala nam je Marjetka Kreševec živilska tehnologinja. Naslov predavanja je bil »Kako iz deklaracij na proizvodih prepoznati varen izdelek«. Marjetka je postavila spletno trgovino www.vsebrezglutena.si

24. maj
Načrtovali smo piknik in ogled Lovskega muzeja Polovič v Selih pri Dobovi. Zaradi slabega vremena smo dogodek odpovedali.

31. maj
Organizirali smo pohod na Gorjance. Startali smo v Šumečem Potoku in do Gospodične, Trdinovega vrha in Miklavža, kjer smo imeli okrepčilo.

12. september
Kuharski tečaj smo organizirali na OŠ Drska. Vodili sta ga Verica Brkić Kesić in Ajda Makar. Pripravili sta različne vrste brezglutenskega kruha, pekarskih izdelkov, tortilje in skutne svaljke.

17. oktober
Ogledali smo si Mlinarstvo Rangus tako strari kot novi mlin za brezglutenska žita. Druženje smo nadaljevali na piknik prostoru v Šmarjeških Toplicah.

18. november
Izvedli smo delavnico EFT z Vereno Potočnik. Delavnico smo izvedli na Šolskem centru Novo mesto in je poimenovali »S TAPKANJEM DO LAŽJEGA SPOPRIJEMANJA S CELIAKIJO”

4. december
Silvestrovali smo v Gostišču Loka. Tokrat nas je bilo 40 članov.

19. december
Za pripravo brezglutenskih prazničnih dobrot sta poskrbeli Alenka Škedelj in Verica Brkić Kesić na kuharskem tečaju v OŠ Bršljin.