3. etapa – 7.8.2019

by Celiac

3. etapa – Sreda, 7.8.2019 (11 občin, 196 km, 3087 vm)

Tema dneva:

EDINO ZDRAVILO – VSEŽIVLJENJSKA 100% BREZGLUTENSKA DIETA
ALI RES VSE VEMO O BREZGLUTENSKI DIETI?
KAKO PRISTOPITI K BOLNIKU S CELIAKIJO?

Imaš prijatelja, ki se že dolgo nista slišala, po kratkem telefonskem klicu, ko se najavi na obisk, omeni, da ima CELIAKIJO. Nekje si za to že slišal, a vseeno na hitro pregledaš internet in izveš, da je to bolezen, pri kateri se moraš držati diete in ne smeš uživati glutena. Ok, si rečeš, navadne bele moke ne sme. Za poglabljanje ti žal v tem tempu življenja zmanjkuje časa. Skočiš v trgovino, kupiš eno brezglutensko moko, vse ostale sestavine za pico, še brezglutenske piškotke, kavo in pivo. Vse je nared. Prijatelj prispe, navdušeno padeta v pogovor, ko postrežeš s pico, on začne z vprašanji: »Katero moko si uporabil? Mi pokažeš deklaracijo šunke in ostalih sestavin?« Malce obnemiš in rečeš: »Saj sem si prebral, pšenice ne smeš, zato sem kupil brezglutensko moko, dodal sem še malo ajdove, ki sem jo imel doma, šunka pa je iz delikatese, zato nimam deklaracije. Se ti ne zdi, da malce kompliciraš?« Ob tem je prijatelj postal kar malo nejevoljen in razočaran … Zajel je sapo in začel: »Glej, moja dieta, ki je med drugim tudi EDINO ZDRAVILO za mojo bolezen, je tako rekoč nad vsemi dietami in po tem bistveno odstopa od večine ostalih predpisanih diet, s katerimi jo okolica primerja. Držati se je moram 100%! Ni samo to, da izločiš iz prehrane pšenico, rž, ječmen, piro, oves, … Kje je tu še vsa kontaminacija z glutenom? Ogromno živil ima prisoten gluten kot zgoščevalec, sredstvo proti sprijemanju in tako dalje. Ajdova moka naravno res nima glutena, a če se melje na istem mlinu kot pšenična, je kontaminirana in za nas neprimerna za uživanje. In zakaj sem te spraševal za šunko? Marsikatera vsebuje gluten zaradi zgostitve. Če je rezana na delikatesi, kjer so drugi glutenski izdelki, je prav tako kontaminirana. Sploh, če tu strežejo tudi kruh! Ni enostavno, prijatelj, ni. Vseskozi se ukvarjam s prebiranjem deklaracij in ko mislim, da vse že znam, se kdaj pa kdaj znajdem v dvomih… Najmanjši drobec glutena mi povzroča zdravstvene težave, jaz imam na primer drisko. Nekateri pa nimajo vidnih znakov in če nevede zaužijejo gluten, se jim ti »prekrški« nalagajo in dolgoročno gledano lahko pripeljejo do resnih zdravstvenih težav, tudi raka«.
Ob povedanem šokirano odgovorim le: »Nisem vedel, da je ta dieta tako stroga«.

BISTVENO:

Brezglutenska hrana = zdravilo!
Ni tablet, ni zdravil za to bolezen. Hrana mora biti STROGO brez glutena.

BREZ GLUTENA < 20 ppm

Če citiramo predsednika Društva Celiac – Življenje brez glutena, Gorana Makarja: »Izločiti iz prehrane 90% glutena je dokaj enostavno. Izločiti ga 99% je težko. Izločiti iz prehrane 99,998% glutena, kar predstavlja meja 20 ppm, pa je izjemno težko. In s to strogo mejo se bolniki s celiakijo soočajo vsakodnevno, tako doma kot v trgovini pri nakupu, pri prepričevanju osebja v restavracijah ter v številnih situacijah, povezanih s prehranjevanjem.«
Brezglutenska dieta je zelo dosledna dieta! Že najmanjše napake se pokažejo v poslabšanju zdravstvenega stanja. Bolnik MORA brati deklaracije! V kolikor živilo vsebuje gluten ali sledove glutena, zanj ni primerno.

SOCIALNA IZKLJUČENOST: Različni obrazi celiakije največkrat zameglijo izvor bolezni, postavitev končne diagnoze pa traja in traja, takrat je bolnik že psihično izčrpan. Ob spoznavanju strogosti brezglutenske diete in nerazumevanje okolice le te se bolnik s celiakijo umakne, zapre in socialna izključenost se še poglobi.

POMEMBNO!
Bolniku s celiakijo v družbi ni lahko! Na morju si ne more privoščiti sladoleda ob večernem sprehodu, zelo težko je hrano zunaj, saj je pogosto kontaminirana, tudi če se kje trudijo in pripravijo zgolj navadnega piščanca in solato. Na zabavah skorajda nima kaj jesti, navadnega piva zaradi ječmenovega slada ne sme piti … Najlažje je, če hrano prinese s sabo v kolikor gostitelji nimajo znanja s pripravo brezglutenskega obroka. Pa se zato počuti enak kot ostali?
Ne obsojajte bolnika s celiakijo, poskusite se kdaj postaviti v njegovo kožo! Prisluhnite mu.

Bolnik za celikijo NE KOMPLICIRA, samo odgovorno skrbi za svoje zdravje.

Tanja Mrak, bolnica s celiakijo

Divača (8:30) – Sežana (9:00) – Komen (10:10) – Miren (11:30) – Renče-Vogrsko (11:50) – Šempeter-Vrtojba (12:10) – MO Nova Gorica (12:30) – Brda (16:00) – Kanal (17:00) – Tolmin (18:30) – Kobarid (19:30)

Hitre povezave:
Kolesarjenje za Celiakijo / Medijske objave / Prejšnja etapa / Naslednja etapa