Recepti

by Dušan

PRAVILA V BREZGLUTENSKI KUHINJI

  • Izberite sestavine, ki so zagotovo brez glutena.caliakija-150x150
  • Izberite sestavine in izdelke, ki imajo na embalaži znak »prečrtan pšenični klas«.
  • Ne dotikajte se živil s pomokanimi rokami ali z neopranim priborom ali posodami (skodelice, kuhalnice, odcejalniki za testenine, lonci …), ki so morebiti bile v stiku s prepovedanimi živili.
  • Ne polagajte živil neposredno na z glutenom onesnažene površine, kot so delovna površina, pekači, plošča ali žar, lesene deščice.
  • Pred začetkom priprave brezglutenske hrane vedno vse dobro očistite.
  • Ne uporabljajte olja ali druge maščobe, ki ste jih že uporabili za pripravo pomokanih ali z drobtinami pripravljenih živil.
  • Za kuhanje brezglutenskih testenin uporabljajte vedno svežo vodo. Ne mešajte z isto kuhalnico glutensko in brezglutensko hrano.
  • Ne uporabljajte lesene kuhalnice in deske.
  • Pri pripravi brezglutenske hrane uporabljajte posebno kuhinjsko krpo.
  • Skrbite, da se v času priprave brezglutenske hrane v kuhinji ne praši druga moka, ki vsebuje gluten (pšenična, pirina, ječmenova, ržena in ovsena)
  • Onesnaženosti z glutenom se lahko izognete tako, da najprej pripravite brezglutensko hrano oz. jo pripravljate v ločenem prostoru.
  • Zavedajte se, da so vir prenašanja glutena lahko tudi skrita mesta, kot so posebna stojala, zareze kuhinjskih pripomočkov in gospodinjskih strojčkov.

PREPOVEDANA ŽIVILA
Nujno je potrebno odstraniti iz prehrane vsa živila, ki vsebujejo snovi iz škodljivih žit: pšenica, pira, ječmen, rž in oves.

  • prepovedane škrobnate jedi: pšenica, pšenični škrob, oves, ječmen, rž, pira, otrobi in kosmiči vseh teh žitaric, ječmenov škrob, testenine, kruh, grisini, prepečenec, krkerji, pica, piškoti, torte, rogljički ipd.
  • prepovedano sadje: pomokano suho sadje
  • prepovedana zelenjava: mešani obroki z zelenjavo in žitaricami, ocvrta, pomokana zelenjava ali zelenjava, obdelana s testom za cvrtje, globoko zamrznjena zelenjava, ki lahko vsebuje pšenico ali njene sledi.
  • prepovedani mlečni izdelki in siri: jogurti z umetnimi sladili, žitaricami ali piškoti, pripravljeni obroki s sirno osnovo.
  • prepovedano meso, ribe, jajca: ocvrto meso ali ribe, pomokano ali skuhano z omakami, ki vsebujejo moko z glutenom.
  • prepovedane pijače: pivo, viski, gin, vodka iz žit, vsi likerji, kavni nadomestki z ječmenom ali ječmenovim sladom in vse pijače, ki se pripravljajo iz prepovedanih žitaric.
  • prepovedane slaščice: vse sladice, ki so izdelane ali vsebujejo prepovedane žitarice (POZOR: gluten lahko vsebujejo tudi pripravljeni praški za kreme, pudingi, čokolade, sladoled, gumijasti/žele bomboni …)