4. etapa – 8.8.2019

4. etapa – Četrtek, 8.8.2019 (9 občin, 196 km, 3549 vm)

Tema dneva: KAJ JE GLUTEN ali LEPEK?

GLUTEN je beljakovina v zrnu naslednjih žitaric:
pšenice (pire, kamute, enozrnice, triticale), rži, ječmena in ovsa.

FIZIOLOŠKA FUNKCIJA GLUTENA: Gluten je beljakovina, potrebna za kalitev omenjenih žitaric.

TEHNOLOŠKA FUNKCIJA GLUTENA: Gluten zadržuje pline, s čimer ustvari tipično strukturo kruha. Med seboj veže (lepi) sestavine testa (maščobe, škrob, vodo, …). Te lastnost izkoriščajo predvsem v živilski, farmacevtski in kozmetični industriji. Gluten se tudi kot mesni analog uporablja v veganski prehrani (npr. sejtan)

GLUTENA NI V NASLEDNJIH ŽITIH IN STROČNICAH:
riž (rjavi riž, divji riž), koruza, proso, ajda, soja, leča, čičerika, tapioka, manioka, kvinoja, amarant, sirek, rožič, kostanj, sezam, grah, fižol in krompir.

ŽIVILA BREZ GLUTENA

To so vsa živila, ki pri laboratorijskem testiranju izkažejo vsebnost glutena pod 20 ppm ali povedano drugače imajo manj kot 20 mg glutena na kg živila.

Če bi zmleli 20 zrn pšenice z 1.000.000 zrn ajde, bi moka že bila glutenska. Na embalažo take moke se NE sme napisati BREZ GLUTENA. Torej je 1 zrno pšenice na 50.000 zrn ajde že preveč, da bi lahko bila takšna moka označena kot brezglutenska.

Ali lahko žanje isti kombajn žanje pšenico in ajdo za brezglutensko ajdovo moko? Odgovor je seveda NE.

Vsi izdelki, na katerih je prečrtan žitni klas z registracijsko številko ali napis BREZ GLUTENA so za bolnika s celiakijo varni izdelki.

Bovec (6:30) – Kranjska Gora (9:30) – Jesenice (10:40) – Žirovnica (11:10) – Tržič (12:30) – Preddvor (13:30) – Jezersko (17:30) – Cerklje na Gorenjskem (18:45) – Kamnik (19:45)

Hitre povezave:
Kolesarjenje za Celiakijo / Medijske objave / Prejšnja etapa / Naslednja etapa

Top
Življenje brez glutena