2006 – 2010

by Dušan

2006

14. maj
Ustanovna skupščina Društva Celiac – Življenje brez glutena, v Drašičih.
Po prijetnem sprehodu po vinskih goricah Drašičev smo se ustavili v »Soseski zidanici« poskušali dobrote domače kulinarike in vrhunske izdelke tukajšnjih vinogradnikov. Z zgodbami teh krajev nas je obogatil Tone Kostelec – Dolc. Pred kosilom na kmečkem turizmu Simonič smo srečanje nadgradili z ustanovitvijo Društva CELIAC – Življenje brez glutena, kot smo se poimenovali. Zbranih 43 članov novega društva smo potrdili predstavljeni statut, znak društva in načrt dela ter izvolili  upravni odbor. Po napornem delu se nam je prileglo kosilo. Podporo društvu sta izrazila Zmago Polak in Robert Piskač.

22. maj
Registriramo društvo, dobimo davčno številko 77269080, sklep o razvidu dejavnosti 91.330 in matično številko 2102544. Znak društva, ki ga je oblikoval  Ivo Šteblaj, smo prelili tudi v žig društva.

27. maj
Prvo aktivnost društva smo seveda namenili pripravi brezglutenske hrane. Tokrat smo pripravljali morske specialitete, ki smo jih bili veseli predvsem odrasli. Kljub temu so tudi otroci prišli na svoj račun.  Terezija Jerin in Verica Brkić Kesić sta na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto pripravili kruhovo testo, belokranjsko pogačo ter pekle kruh v kruhomatu. Udeležilo se je 22 članov društva.

6. september
V najem od Mestne občine Novo mesto dobimo prostore na Rozmanovi 10.

23. september
Kuharski tečaj na OŠ Dobova. Darja Brezovar in Verica Brkić Kesić sta pripravile kruh v kruhomatu, princes krofe, sadne piškote, slivove cmoke, slivov kolač, bučni zavitek, jabolčni zavitek in bučne polpete. Bile so 4 udeleženke in kuharica OŠ Dobova. Na društven mlinček smo mleli ajdo.

30. september
Kuharski tečaj na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto. Terezija Jerin in Verica Brkić Kesić sta pripravile kruh v kruhomatu, princes krofe, sadne piškote, slivove cmoke, slivov kolač, bučni zavitek, jabolčni zavitek in bučne polpete. Udeležilo se je 23 članov in kuharica iz Dijaškega doma Novo mesto. Na društven mlinček smo mleli ajdo in riž.

19. oktober
Organizirali smo kuharsko delavnico z nazivom »KUHAMO BREZ GLUTENA« na OŠ Belokranjskega odreda v Semiču. Zaradi premalo prijav delavnice nismo izvedli.

20. oktober
V okviru TVU sta na RIC-u Denise in Alen Čatović imela potopisno predavanje z naslovom »POPOTNIŠKE AVANTURE BREZ GLUTENA PO SREDNJI EVROPI«

21. oktober
Kostanjev piknik pri Lovski koči pri Miklavžu na Gorjancih je zaradi premalo prijavljenih odpadel.

8. november
Lidija Žalec je poskrbela za res izvrstnega predavatelja. Rado Janša, dr.med., specialist gastroenterolog nam je predstavil najnovejša dognanja strokovnjakov na področju diagnosticiranja celiakije pri odraslih in povezanosti celiakije in ostalih obolenj. Na predavanje z naslovom »MANJ ZNANE OBLIKE CELIAKIJE« so se odzvali tudi zdravstveni delavci iz Splošne bolnišnice Novo mesto. Člani društva (26) so dobili izčrpne odgovore na zastavljena vprašanja. Po predavanju smo se še dolgo zadržali v prijetnem kramljanju s strokovnjakom, ki je novoustanovljenem društvu izrazil vso podporo in pripravljenost na sodelovanje.
Na predavanju smo izročili mlinček Dušanu Kutiji. Za donacijo pri njegovem  delodajalcu ADRIA MOBIL in občini bivanja Šentjernej je poskrbel Danijel Brezovar.

17. – 19. november
Smo organizirali izobraževalno rekreativni vikend v Domu Lipa v Črmošnjicah. Zaradi slabega odziva članov je odpadlo.

8. december
Tokratno silvestrovanje smo si pripravili kar sami. Najprej smo zavihali rokave v kuhinji Srednje šole za gostinstvo in turizem in pripravili res pestro paleto brezglutenskih jedi. »Sline« smo komaj zadrževali do slavnostnega začetka silvestrske večerje. Otroci so si priredili zabavo posebej, ostali pa smo izkoristili prijetno vzdušje, ob zvokih domačih viž iz Anžetove frajtonarice, za izmenjavo izkušenj, navezovali nova in krepili stara prijateljstva. Sklenili smo z obljubo, da se v kratkem zopet snidemo. Za novoletno darilo smo članom bolnikom pripravili humanitarne pakete. Silvestrovanja se je udeležilo 47 članov.

2007

16. februar
2. skupščina je bila na Šolskem centru Novo mesto. Izvolili smo predsednico Darjo Brezovar, ki je nadomestila Verico Brkić Kesić. Ob tej priložnosti smo se ji zahvalili s knjigo klasične kuhinje.
Potrdili smo program dela za leto 2007, ki vključuje organizacijo kuharskih tečajev, pripravo receptov brezglutenske hrane, družabnih srečanj, strokovnih predavanj, pripravo spletne strani, izdajo glasila CELIACinfo. Spremljali bomo ponudbo brezglutenskih izdelkov na trgu ter sodelovali s ponudniki in proizvajalci.  Skrbeli bomo za zunanjo podobo društva in prenovili prostore društva. Društvo pa vstopa tudi v elektronski svet s spletno stranjo www.celiac.si, na kateri so dostopne tekoče informacije o delovanju društva. Bolniki, člani društva, so prejeli humanitarni paket brezglutenskih izdelkov. Srečanje smo zaključili z večerjo – brezglutensko pico, ki so jo pripravili v Dijaškem domu Novo mesto.

17. marec
kuharski tečaj za začetnike priprava kruha, bombetk, sirovk, grisinov in drugih izdelkov iz kvašenega testa. Prisotni so bili tudi trije člani – začetniki. Tečaj sta vodili Verica Kesić in Terezija Jerin.

31. marec
Kuharski tečaj za člane društva, priprava izdelkov iz ajde. Mleli smo tudi z društvenim mlinčkom. Danijel Brezovar je mlel ajdo, riž in proso z društvenim mlinčkom. Tečaj sta vodili Alenka in Terezija. Udeležilo se ga je 25 članov.

17. maj
Predavanje prim.dr. Marjete Sedmak, spec. Pediatrinja na temo »NOVOST V DIAGNOSTIKI CELIAKIJE« na Šolskem centru Novo mesto

26. in 27. maj
Dvodnevno aktivno brezglutensko druženje v Domu Lipa v Črmošnjicah je nerealizirano zaradi premajhnega števila prijav.

9. junij
Na izlet smo se odpravili na Kras v vasici Lokev in Štanjel. Ogledali smo si tradicionalno proizvodnjo kraškega pršuta in značilno kraško gradnjo še iz srednjeveških časov. Ogledali smo si tudi vojaški muzej v Lokvah. Na kratko smo se ustavlili tudi v Lipici. Na kmečkem turizmu smo bili na poznem brezglutenskem kosilu. Za sladico smo imeli češnje. Na poti domov smo se ustavili še pri Piskaču. Izlet je v celoti organizirala Darja.

13. oktober
Kostanjev piknik na Smuku nad Semičem. Večina se nas je odpravila peš z železniške postaje Rožni Dol.

8. november
Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem sta kuharski tečaj vodili Terezija Jerin in Alenka Škedelj.

15. november
Odprli smo prenovljene prostore na Rozmanovi 10 v starem delu Novega mesta. Slavnostno jih je odprl župan MONM Alojzi Muhič. Pri prenovi prostorov so nam pomagali Šolski center Novo mesto, Vidmar pohištvo in notranja oprema Vidmar Brane s.p., Slikopleskarstvo Tomazin, Parketarstvo Novak in Steklarstvo Šiško.

17. november
Kuharski tečaj v Brežicah. Vodili sta ga Verica Brkić Kesić in Darja Brezovar

21. november
Predavanje Rada Janše, dr.med., specialist gastroenterolog, »ZAPLETI CELIAKIJE PRI ODRASLIH BOLNIKIH«. Udeležilo se je 24 članov društva.

7. december
Silvestrovanje s kuharskim druženjem na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto. Popolno praznično večerjo smo si pripravili sami. Pripravo  sta vodili Terezija Jerin in Darja Brezovar, pomagale so še ostale članice in dijaki šole. Le-ti so izvedli tudi strežbo večerje.

2008

 2. februar
Kuharski tečaj pustnih dobrot: krofi, miške, krhki in kvašeni flancati

15. februar
3. skupščino smo izvedli v jedilnici Šolskega centra Novo mesto. Brezglutenske pice so nam pripravili v Dijaškem domu Novo mesto. V upravnem odboru Marijo Fridl nadomesti Denise Čatović.

7. marec
Skupaj s podjetjem Klasje smo pripravili predstavitev v novomeški trgovini DM v BTC-ju.

24. marec
Na Ministrstvo za zdravje smo oddali vlogo za pridobitev statusa humanitarnega društva.

18. april
Predavanje Vlaste Dragoš, dr.med., specialistka dermatovenerologije, »KOŽNE BOLEZNI PRI BOLNIKIH S CELIAKIJO«. Gostili so nas na Šolskem centru Novo mesto. Udeležilo se je 17 članov.

17. maj
Odpravili smo se na izlet na Avstrijsko Koroško. Ogledali smo si knežji kamen, vrbsko jezero in Celovec, v katerem smo obiskali tudi brezglutensko trgovino. Pozno kosilo smo si privoščili na Bledu. Posladkali smo se pri Lincerju v Lescah in na poti domov smo se še ustavili pri Piskaču v Podgorici pri Ljubljani.

25. oktober
Načrtovani kostanjev piknik pri ribniku za Starim Gradom pri Otočcu je odpadel zaradi premalo prijav.

14. november
Osnovni kuharski tečaj: priprava kvašenega testa, kruha, podlog za pico, žemljic, bombetk, sirovk, slanikov. Svoje izkušnje sta delili Terezija Jerin in Verica Brkić Kesić. Žal je zaradi slabega odziva odpadel.

26. november
Predavatelj asist. Jernej Breclj, dr.med., specialist gastroenterolog, je predaval na temo »POMANJKANJE VITAMINOV, MINERALOV IN OSTALI UKREPI PRI NOVO ODKRITIH BOLNIKIH S CELIAKIJO«. Kot običajno smo bili v prostorih Šolskega centra Novo mesto. Udeležilo se je 19 članov društva.

6. december
Izvedli smo kuharska tečaja v kuhinji vrtca v Brežicah in

7. december
še kuharski tečaj v kuhinji OŠ Grm.

19. december
Silvestrovali smo v gostilni Vovko na Ratežu. V družabnem delu po večerji smo odigrali nekaj zanimiv družabnih iger.

2009

25. februar
Izdali smo zloženko društva, v kateri smo opisali celiakijo in njene posledice ter predstavili aktivnosti društva. Zloženka je namenjena članom, zdravstvenim ustanovam in našim podpornikom.

27. februar
4. skupščino smo imeli spet v prostorih Šolskega centra Novo mesto. Tradicionalno smo pripravili humanitarne pakete za bolnike in se okrepčali z brezglutensko lazanjo in sladicami članov. Na skupščini sta bila prisotna tudi Zmago Polak in Matevž Ličen – LINCER.

19. marec
V Hostlu Situla smo na kuharski delavnici za člane društva, pripravili testo za brezglutenske testenine – široke rezance, raviole in lazanjo. Delavnico je vodila Verica Brkić Kesić.

25. marec
Izdali smo plakat društva, s katerim se predstavljamo po zdravstvenih ustanovah. V mesecu aprila smo s plakati opremili vse zdravstvene domove Dolenjske, Posavja in Bele krajine.

16. april
Predavala nam je Melita Kramar, specialistka zakonske in družinske terapije ter dipl. delovna terapevtka in obdelala temo: »JAZ, CELIAKIJA IN MOJI ODNOSI. MI JE LAHKO LEPO?«. Gostili smo na Šolskem centru Novo mesto.

14. maj
Skupaj z dijaki Zdravstvene šole Šolskega centra Novo mesto smo pripravili stojnica v Splošni bolnici Novo mesto. Za organizacijo je skrbela Helena Švajger.

15. maj
V okviru TVU (teden vseživljenskega učenja) smo izvedli kuharsko delavnico na RIC-u. Vodili sta jo Darja Brezovar in Verica Brkić Kesić.

30. maj
Izlet na domačijo »Jelenov greben«. Obiskali smo še Repnice na Bizeljskem in znamenitosti v Olimju. Izleta se je udeležilo 26 članov društva.

10. junij
Za časopis VIZITA Splošne bolnice Novo mesto sta Lidija Žalec in Helena Švajger prispevali članek z naslovom »15. MAJ – MEDNARODNI DAN CELIAKIJE«

22. september
Udeležili smo se Barazarja nevladnih organizacij v avti Kulturnega centra Janeza Trdine. Z nami so sodelovali še mentorici s štirimi dijaki Šolskega centra Novo mesto.

17. oktober
Kostanjev piknik smo imeli na »Jasi« v Dolenjskih Toplicah. Alen Čatović nas je popeljal po zgodovinski okolici Cvingerja železodobnega naselja iz pozne bronaste dobe. Za hrano so poskrbeli v Zdravilišču Balnea.

12. november
Kuharski tečaj na OŠ Drska. Verica Brkić Kesić je pokazala pripravo kvašenega testa in mlincev. Z društvenim mlinčkom smo mleli brezglutenska žita.

25. november
Predavanje prof. dr. Tomaža Kocjana iz Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, »BOLEZNI KOSTI PRI CELIAKIJI«. Udeležilo se je 21 članov društva.

4. december
Silvestrovali smo v Hostlu Situla. Udeležilo se je 31 članov društva.

2010

19. februar
5. skupščina smo izvedli v OŠ Drska. Na skupščini smo izvedli tudi anketo med člani o zadovoljstvu in pobudah. Izvolili smo vodstvo društva. Vodila ga bo Darja Brezovar. Ob njej so še člani upravnega odbora. Alenak Škedelj, Ema Baš, Denise Čatovič, Goran Makar, Lenka Brezovar, Lidija Žalec, Mojca Bevc in Neva Čopi. Po uradnem delu se nam je predstavila še Panvita z mesnimi izdelki.

3. marec
Dobili smo analizo ankete članov društva, ki je pokazala pravo smer delovanja društva in nakazala možnosti za okrepitev nekaterih aktivnosti. Predvsem okrepiti medsebojno informiranje o novitetah na področju celiakije in ponudbe brezglutenskih izdelkov. Analizo je pripravila Lenka Brezovar.

1. april
Čeprav je bil 1. april, smo res imeli kuharski tečaj. Potekal je nekoliko drugače. Udeleženci so se razdelili v skupine in po receptih ter s pomočjo Darje Brezovar samostojno pripravili brezglutenske mojstrovine.

7. april
Oddali smo vlogo za pridobitev statusa »HUMANITARNO DRUŠTVO«. Vlogo je pripravil Danijel Brezovar.

22. april
Kuharski tečaj za kuharje, priprava obrokov za bolnike, ki ne smejo uživati glutena, mleka, jajc. Delavnica je bila namenjena kuharjem v šolah, vrtcih, bolnišnicah, gostiščih … Vodil jo je Aleš Škufca.

20. maj
V Gostišču Loka se dogovorimo o peki BG pizz in seznanitev natakarjev z načinom postrežbe BG obroka.

28.maj
Smo organizirali pohod na Bohor, ki se ga je udeležilo 20 članov društva.

18. maj
Darja Brezovar in Verica Brkić Kesić sta predstavila društvo na stojnici v avli zdravstvenega doma Krško.

19. maj
Enako predstavitev sta izvedli tudi v ZD Novo mesto. Sodelovale so tudi dijakinje Srednje zdravstvene šole s Šolskega centra Novo mesto.

7. oktober
Kuharski tečaj za pripravo bureka, jabolčnega zavitka, muffinov iz tapiokine moke in izdelkov iz Finax moke. Tečaj je vodila Verica Brkić Kesić. Izvedbe na OŠ Drska se je udeležilo 7 članov.

14. oktober
Enak KT smo izvedli še v Vrtcu Mavrica Brežice. Udeležilo se je 14 članov.

6. november
Izvedli smo martinov pohod na Frato. Okrepčali smo se z brezglutenskim obrokom in pekli smo kostanj. Udeležilo se je 27 članov in njihovih sorodnikov.

3. december
Silvestrovali smo v Gostišču Loka. Udeležilo se je 34 članov.