2016

by Dušan

25. oktober 

Na OŠ Šentjernej smo pripravili drugi kuharski tečaj za kuharje v OŠ in vrtcih Dolenjske. Posredovali smo jim informacije o sami celiakiji, o nujnosti 100% brezglutenske diete in kako jo lahko zagotovijo v šolski kuhinji. Pokazali smo jim tudi praktične primere priprave brezglutenske hrane. Tečaj sta vodili Terezija Jerin in Darja Brezovar. Na tokratnem tečaju je bilo 38 udeležencev.

22. oktober
Za jesensko druženje smo si izbrali pohod v Nebesa nad Šentrupertom. Zbralo se nas je 10 pohodnikov, ki smo se v meglenem jutru odpravili iz Šentruperta navzgor proti sončnim žarkom, ki smo jih zagledali na samem vrhu. V dolino smo se opravili mimo članice Martine Povše, ki nam je pripravila okrepčilo na žlico. Spekli smo kostanj, preizkusili sladice iz nahrbtnika, pokramljali in se ob razgledih po idilični pokrajini vrnili nazaj v dolino.

20. oktober
Po uspešnem majskem strokovnem srečanju za medicinske sestre smo skupaj z Zdravniškim društvom Novo mesto organizirali podobno strokovno srečanje na temo »Celiakija – Življenje brez glutena«. Gostili smo strokovnjake iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Skupaj se ga je udeležilo prek 50 zdravnikov in članov našega društva. Za vse udeležence smo pripravili tiskane povzetke predavanj:
Klinična obravnava odraslih bolnikov s celiakijo, Darku Siuka, dr. med., klinični oddelek za gstroeterologijo, UKC Ljubljana
Življenje brez glutena – bolezen in modni trend, prof. dr. Rok Orel, pediater gastroenterolog, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana
Vitamin D in kalcij pri celiakiji, asist. dr. Evgen Benedik, u.d.i. živilske teh., dietetik na Pediatrični kliniki, UKC Ljubljana
Vloga Društva Celiac – Življenje brez glutena, Lidija Žalec in Goran Makar
Po strokovnem delu v predavalnici smo druženje in pogovor o celiakiji nadaljevali na hodniku, kjer smo pripravili pogostitev z brezglutensko hrano, možno si je bilo ogledati razstavo o aktivnostih društva in predstavili so se nam  razstavljavci brezglutenskih izdelkov.

18. oktober
Na OŠ Metlika smo pripravili kuharski tečaj za kuharje v OŠ in vrtcih Bele krajine. Posredovali smo jim informacije o sami celiakiji, o nujnosti 100% brezglutenske diete in kako jo lahko zagotovijo v šolski kuhinji. Pokazali smo jim tudi praktične primere priprave brezglutenske hrane. Tečaj sta vodili Terezija Jerin in Darja Brezovar. Na tečaju je bilo 34 udeležencev.

7. oktober 
Na OŠ Jurija Dalmatina Krško smo izvedli kuharski tečaj za člane društva. Verica Brkić Kesić nam je pokazala pripravo tortilj, ki so odlična osnova za pico, burek, zavitke in še kaj. Na tečaju je bilo 15 udeležencev, od tega dva kuharja s šole in predstavnica iz Term Čatež.

28. september
V Situli smo izvedli že drugo pogovorno srečanje. Ob čaju smo se štirje člani društva pogovarjali o življenju s celiakijo.

2. junij
V Situli sta Lidija Žalec in Goran Makar izvedla pogovorno srečanje. Na prvem srečanju sta se nam pridružili dve članici. Spregovorili smo o izkušnjah in občutkih pri soočanju s celiakijo. Ko smo sami pridejo na površje vprašanja, katerim težko najdemo odgovore. Tokrat smo jih iskali skupaj.

1. junij
Sladoled v brezglutenskem kornetu. To smv Gostišču Loka, kjer imajo za posamezne okuse sladoleda označene alergene na listu nad skrinjo levo. Le piškotek, rafaelo in rocher vsebujejo gluten. Za celiakaše bodo za enkrat še stregli v skodelici. Opozorite jih na umivanje zajemalke in zajemanje sladoleda iz celega. Dogovarjamo se o možnosti ponudbe tudi sladoleda z brezglutenskimi korneti. Objavimo tukaj. Verica hvala za BG kornete. Razveselila si člane društva.

25. maj
Osrednji dogodek praznovanja 10 letnice pa je bilo strokovno srečanje na temo »Celiakija – Življenje brez glutena«, ki smo ga izvedli v so organ
izaciji Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Novo mesto. Udeležilo se ga je skupaj prek 90 medicinskih sester Dolenjske, Bele krajine, Posavja in članov društva Celiac. Dogodek je podprl tudi župan MO Novo mesto Gregor Macedoni. Udeleženci so prejeli zloženke društva in povzetke strokovnih predavanj:

Celiakija, Maja Denkovski, spec. interne medicine, interni oddelek, SBNM
Celiakija pri otroku, Tatjana Pavlin, dr. med., spec.ped., otroški oddelek, SBNM
Brezglutenska prehrana v Splošni bolnišnici Novo mesto, dr. Irena Sedej, u.d.i. živ. teh., prehranska svetovalka, SBNM
Vitamin D in kalcij pri celiakiji, Evgen Benedik, u.d.i.
živ. teh., KO za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko, Pediatrična klinika Ljubljana
Vloga Društva Celiac – Življenje brez glutena, Helena Švajger in Goran Makar
Po srečanju smo na hodniku udeležencem postregli z brezglutenskim prig
rizkom, pripravili razstavo slik aktivnosti društva in povabili razstavljavce brezglutenskih izdelkov.

17. maj

Na Šolskem centru Novo mesto smo z mentorico Marinko Cerovšek in dijakinjami zdravstvene šole pripravili podobno stojnico za dijake, študente in zaposlene na Šolskem centru Novo mesto.

16. maj
V Splošni bolnici Novo mesto so članice društva Helena Švajger, Verica Brkić Kesić in Darja Brezovar pripravile stojnico o celiakiji z brezglutenskimi dobrotami. S stojnico smo obeležili Mednarodni dan celiakije in seznanjali in osveščali o sami bolezni in življenju z njo.

14. maj – Srečanje društva ob 10 letnici smo izvedli v Drašičih na Turistični kmetiji Simonič. Druženje smo popestrili s sprehodom v okolico in pod vodstvom Dolca – Toneta Vinopivca spoznali značilnosti kraja. Skupaj smo preleteli desetletno prehojeno pot društva in za dolgoletno delo v društvu smo se zahvalili Mojci Bevc in Verici Brkić Kesić ter razdelili praktične nagrade v igri tombola. Praznovanja se je udeležilo 48 članov društva.

12. maj
V Gostišču Loka smo izvedli kuharsko delavnico »Kuhaj z Ano – brez glutena«. Udeležilo se je 26 članov društva. Ana Žontar Kristanc in predstavnica Schara Tatjana Šeneker sta nam predstavili številne ideje za pripravo brezglutenske hrane. Na koncu dogodka smo še člani v neformalnem druženju še izmenjali lastne izkušnje s pripravo brezglutenskih obrokov in izmenjali mnenja o prikazanem na kuharskem tečaju.

23. marec
Velikonočni kuharski tečaj smo imeli v OŠ Bršljin. Alenka Škedelj in Verica Brkić Kesić sta pripravljali hitro potico, šarkelj, štruklje, štrudelj, kruh s semeni brez kvasa in pecilnega praška in riževe kruhove mafine. Udeležilo se ga je 18 članov društva.

4. marec
11. Skupščino smo imeli na OŠ Drska. Udeležilo se je je 58 članov. Bolnikom smo razdelili 45 humanitarnih paketov s brezglutensko moko, testeninami in sladkim prigrizkom. Po skupščini smo se v sproščenem vzdušju okrepčali z brezglutensko pico in sladicami, ki so jih pripravili člani društva.