KAJ VEM O CELIAKIJI ?

V soboto, 13. marca 2021 smo izvedli prvi sklop spletnih predavanj največjih slovenskih strokovnjakov s področja celiakije in brezglutenske diete, ki so okrepili Komisijo za strokovna vprašanja Društva Celiac Slovenija.

Predavali so:

• Marjetka Kreševec, u.d.i. živ. tehnol., predsednica Komisije za strokovna vprašanja, pa tudi soavtorica knjige Fermentiraj.si in brezglutenska akademija ter lastnica spletne trgovine www.vsebrezglutena.si;
• Maja Denkovski, dr.med., spec. interne medicine, Diagnostični center Bled;
• Doc. dr. Evgen Benedik, u.d.i. živ. tehnol., klinični dietetik na PeK UKC LJ, profesor na BF UL;
• Suzana Kranjec, prof. mat., dipl. pedagoginja, oseba s celiakijo, blogerka (Fermentiraj.si, Življenje brez glutena), avtorica knjige Življenje brez glutena ter knjige Fermentiraj.si in brezglutenska akademija;
• Irma Žuman, univ. dipl. psih., certificirana terapevtka pozitivne psihologije, oseba s celiakijo, www.psihofitnes.si;
• Tanja Fink, dipl. ekon., kreativna vodja v brezglutenski restavraciji Fink & Situla

Dr. Maja Denkovski je predstavila diagnostiko celiakije, njene posebnosti in zadrege, ki se ob tem pojavljajo. Doc. dr. Evgen Benedik je predaval o za celiakijo značilnem pomanjkanju določenih vitaminov in mineralov ter o tem, kako jih z ustrezno hrano in s prehranskimi dopolnili lahko nadomestimo. Suzana Kranjec nam je predstavila izzive mešane kuhinje in ponudila rešitve za vse, ki nimajo možnosti 100% brezglutenske kuhinje. Marjetka Kreševec je predstavila pasti pri izbiri brezglutenskih izdelkov in predstavila pomembnost znanja, ki omogoča pravilno branje deklaracij in posledično izbiro varnih brezglutenskih izdelkov v trgovini in še posebej na spletu. Vse prevečkrat pozabljeno, a še kako pomembno je psihološko stanje bolnika po postavljeni diagnozi. Faze žalovanja in ustrezno sprejemanje bolezni so pot, ki pelje k uspešnemu vijuganju skozi življenje s celiakijo. Za konec smo se posladkali s predavanjem edine lastnice brezglutenske restavracije v Novem mestu in na Dolenjskem. Tanja Fink nam je predstavila, kako mora bolnik gostincu predstaviti svojo bolezen in potrebe. Spoznali smo tudi zadrege gostinca ob sprejetju izziva kuhanja za osebo s celiakijo.
Predavanj se je udeležilo 100 članov društva Celiac ter 30 študentov Biotehnične fakultete.

Brezglutenske maratončke bomo še večkrat pripravili in se veselimo tudi pobud, katere teme si želite poslušati na naslednjem. Predloge lahko pošljete na info@celiac.si